Erbjudande

Viktigt att veta om fönsterbeslag

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Lås, gångjärn eller handtag är exempel på olika fönsterbeslag. Det är just dessa delar, rätt utvalda och justerade, som avgör om fönstret kommer att fungera korrekt, det vill säga om de går att öppna smidigt utan att krångla. Även fönster med de bästa egenskaperna kan kärva med felaktiga beslag. Därför är det viktigt att känna till några detaljer om dessa delar.


Till att börja med – vad är ett fönsterbeslag?

Fönsterbeslagens huvuduppgift är att garantera täthet och göra det möjligt att stänga, öppna och tippa fönster eller dörrar. Beslagen står också för säkerheten genom att skydda mot inbrott. En av de viktigaste delarna är handtaget eftersom det styr fönsterbågens funktion. De vanligaste fönsterbeslagen i dag är placerade på fönstrets omkrets (bågen).
Efter stängning trycks bågen mot karmen på ett jämnt sätt. Det förhindrar deformation och säkerställer tät tillslutning.
Det är beslagen som styr på vilket sätt våra fönster öppnas. Vi kan välja sidohängda beslag eller underhängda beslag som bara lutar bågens överdel. Mest praktiska är dock de beslag som kombinerar båda dessa funktioner, dvs. tilt och turn.

Beslag för speciella ändamål

Förutom att öppna och stänga fönstret kan beslagen bidra till att skydda mot inbrott eller tillföra frisk luft utan att man öppnar bågen.
Huvudkomponenterna hos beslag som är säkrare mot inbrott är inbrottsspärrar och tappar. Beroende på vilken motståndsklass de ska uppfylla monteras inbrottsspärrar i fönstrets alla hörn eller på hela omkretsen. Ett effektivt skydd mot inbrott är också låsbart handtag och ett beslag mot borrangrepp. Beslaget mot borrangrepp skyddar skruvarna som håller fast handtaget från att borras upp från utsidan.

Fri ventilation även på vintern

En annan extra funktion som kan fås med moderna beslag är mikroventilation. Det öppnas en liten glipa i fönstret som tillåter luftgenomströmning utan att rummet kyls ner. Ett exempel på en sådan lösning är beslaget Winkhaus ProLight som introducerades tillsammans med vårt nya fönstersystem Prolux. Funktionen FOUR Seasons tillåter stegvis justering av lutningsvinkel med fyra ytterligare lägen. Tack vare den här funktionen har vi totalt 6 lutningslägen av fönsterbågen som gör att vi enkelt kan anpassa luftutbytet när som helst på året. Det gör att du inte är begränsad till mikroventilation eller full tilt-öppning, som vid kallt väder kan kyla ner för mycket.

Kontakta oss

Windo System AB

Upplagsvägen 10b
11 743 Stockholm, Sverige

Tel: +46 (0)704 38 75 23
Box 18, 14621 Tullinge
e-post: info@windo.se